Jajka wiosenne to pyszna przekąska z jajek na twardo podanych w sosie majonezowym ze świeżymi warzywami. Robi się ją bardzo szybko, a bardzo efektownie wygląda i świetnie smakuje. Takie lekkie danie świetnie sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole, albo na grillu.
Przepis na jajka wiosenne jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy ugotować jajka, a w międzyczasie pokroić nowalijki i wymieszać z sosem. Potem wszystko układamy na półmisku, tworząc bardzo ładną i efektowną kompozycję, która będzie ozdobą niejednego stołu. Takie jajka w smaku przypominają chłodnik z ogórków i rzodkiewek, podane zostały tylko w trochę innej formie.
Do przygotowania potrawy najlepiej wykorzystać jajka z wolnego wybiegu (oznaczone cyfrą 0 lub1). Są one smaczniejsze, lepsze jakościowo, a poza tym kury, które je znoszą są mają możliwość poruszania się po wybiegu, co zwiększa jakość ich życia.
Składniki na jajka wiosenne (na jeden średniej wielkości półmisek):
- 5 jajek rozmiar L
- kilka liści sałaty masłowej
- pół ogórka szklarniowego albo jeden gruntowy
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypioru
- ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kefiru (można zastąpić jogurtem naturalnym)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo (około 5 minut od momentu kiedy zaczną się gotować). Następnie studzimy je, obieramy i przekrawamy na pół. Ogórka i oczyszczone rzodkiewki kroimy w drobne paski. Szczypior siekamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
Do miski wlewamy kefir, majonez, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Składniki mieszamy ze sobą. Następnie do sosu dodajemy rzodkiewki, ogórka i połowę szczypioru. Mieszamy jeszcze raz.
Na płaskim półmisku układamy sałatę, na niej warzywa z sosem. Na nich układamy połówki jajek. Całość posypujemy resztą szczypioru. Jajka są gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu.
Zostaw odpowiedź