Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe
Calzone z mięsem i pieczarkami to pyszne i sycące pierogi drożdżowe, które podajemy na ciepło na obiad, czy kolację. Jeden taki pieróg z pewnością zaspokoi nawet największy głód. Mięso mielone, pieczarki, suszone pomidory i ser żółty zamknięte w cieście drożdżowym jak na pizzę to połączenie, które nie może źle smakować.
Calzone świetnie smakują w towarzystwie sosu pomidorowego lub czosnkowego. Jeśli nie zjemy ich od razu po upieczeniu można je potem odgrzać w mikrofalówce.
Ciasto:
Farsz:
Dodatkowo: jajko do posmarowania, oregano czy inne zioła do posypania
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier i suche drożdże. Do mąki wlewamy również ciepłą (ale nie gorącą) wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika).
W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż odparuje z nich cały sok. Pieczarki odstawiamy, a na tej samej patelni podsmażamy najpierw cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dodajemy mięso mielone. Mięso smażymy, rozdrabniając dokładnie łopatką, aż nabierze brązowego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.
Mięso mieszamy z pieczarkami, pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, startym serem żółtym i przyprawami.
Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz krótko je wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Następnie każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości do 5 mm. Na środku każdego koła nakładamy farsz z pieczarek i mięsa. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Brzegi zwilżamy wodą i dobrze sklejamy. Pierogi odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C z funkcją termoobiegu, aż do zarumienienia (około 20- 25 minut).
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…