Krokiety z pieczarkami i porem – najlepszy przepis
Krokiety z pieczarkami i porem to pyszne danie, które można podać na bezmięsny obiad, kolację czy jako ciepłą przekąskę na imprezie. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na krokiety. Pieczarki z dodatkiem ostrzejszego pora i ciągnącego się sera żółtego, stanowią wyjątkowo pyszny farsz do naleśników smażonych w panierce. Jak dla mnie, obowiązkowo musi być jeszcze kubek czerwonego barszczu do popijania.
Zawinięte naleśniki z farszem trzymam w lodówce nawet kilka dni. Kiedy chcę je podać na świeżo obtaczam je w jajku i bułce tartej i smażę na patelni. Można również od razu wszystkie usmażyć, a potem odgrzewać w mikrofalówce, panierka straci wtedy jednak chrupkość.
Farsz:
Dodatkowo: 3 jajka, bułka tarta
Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewamy już oleju, zazwyczaj smażę je na patelni o średnicy 28 cm. Smażymy je z jednej strony około półtora minuty, następnie obracamy przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią i smażymy na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Przygotowujemy farsz. Pora kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oleju, aż odparuje z nich cała woda. Pozostawiamy do wystudzenia. Pieczarki i pora łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i starty na tarce ser żółty. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.
Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce – hit wszystkich spotkań
Naleśniki ruskie z serem żółtym
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…