Wegetariańskie

Sałatka z kalafiorem i pomidorami – szybka i kolorowa

Sałatka z kalafiorem i pomidorami jest bardzo smaczna, lekka i kolorowa. Idealnie nadaje się na przykład na grilla czy imprezę w dobrym towarzystwie. Można ją jeść jako samodzielne danie, albo podać z tostami czy grzankami lub grillowanym czy pieczonym mięsem. Jest to jedna z tych sałatek do których często się wraca, zwłaszcza latem.

Jak przygotować sałatkę z kalafiorem i pomidorami?

Sałatkę robi się bardzo szybko. Wystarczy ugotować kalafior i jajka na twardo, a w międzyczasie przygotować sos i pokroić resztę składników. Następnie wszystko układamy na dużym płaskim talerzu i gotowe. Sałatkę można podawać od razu.

Składniki na sałatkę z kalafiorem i pomidorami:

  • mała główka kalafiora
  • 250 g pomidorów koktajlowych (lub 1 malinowy)
  • 5-6 liści sałaty masłowej
  • 3 jajka
  • garść oliwek zielonych
  • mały pęczek kopru

 

Sos:

  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy (dałam z curry)
  • pieprz czosnkowy, sól

 

Przygotowanie

Kalafior dzielimy na drobne różyczki i gotujemy na parze al dente, czyli na półtwardo. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo przez około 6 minut od momentu, kiedy zacznie wrzeć woda i odstawiamy je do wystudzenia. Szybciej wystygną, jeśli zalejemy je zimną wodą. Następnie obieramy je ze skorupki i przekrawamy na ćwiartki. Koper drobno siekamy. Pomidorki i oliwki przekrawamy na pół. Liście sałaty rwiemy na kawałki.

W misce mieszamy ze sobą majonez, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i przyprawy.

Na dużym płaskim talerzu układamy liście sałaty, różyczki kalafiora, jajka, pomidory i oliwki. Za pomocą łyżki po sałatce rozprowadzamy sos majonezowy. Całość posypujemy koprem. Sałatkę można spożywać od razu po przygotowaniu.

 

Sałatka z kalafiorem i pomidorami

 

Zobacz inne przepisy na sałatki z kalafiorem:

Pyszna sałatka z kalafiora – na grilla i nie tylko

Sałatka weekendowa z kiszonym kalafiorem i wędzonym kurczakiem

Surówka z kalafiora – bardzo smaczna przekąska z surowego kalafiora

Sałatka z makaronem i kalafiorem – szybka i pyszna

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago