Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą to sprawdzony pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest tak smaczna, że nie sposób się od niej oderwać – dopóki nie zostanie zjedzona do końca moi domownicy zawsze upominają się o dokładkę. Późną wiosną i latem jest to danie idealne na nieco chłodniejsze dni.
Jak przygotować wiejską zapiekankę ziemniaczaną
Do jej przygotowania będzie potrzebne kilka naczyń, nie jest to więc tzw. danie jednogarnkowe. Należy osobno podgotować ziemniaki i kapustę, a kiełbasę z cebulą podsmażyć na patelni. Następnie wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez pół godziny. Cały proces przygotowania zajmuje około godziny, ale nie jest szczególnie skomplikowany.
Składnik na wiejską zapiekankę ziemniaczaną (4-5 porcji):
- 500 g młodych ziemniaków
- pół główki młodej kapusty
- 400 g kiełbasy typu śląska
- 2 cebule
- szklanka groszku (może być mrożony)
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz czarny, pieprz czosnkowy, papryka ostra, przyprawa suszone pomidory
Przygotowanie
Młode ziemniaki oskrobujemy ze skórki, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody (lub bulionu), dodajemy odrobinę soli i dusimy przez około 15 minut. Kiełbasę kroimy w plastry, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Ziemniaki kroimy w plastry i połowę z nich układamy na dnie naczynia do zapiekania. Na ziemniakach rozkładamy kiełbasę w cebulą. Posypujemy solą, pieprzami i papryką. Posypujemy groszkiem. Układamy drugą warstwę ziemniaków. Na niech układamy kapustę wraz z płynem, w który, się dusiła. Całość posypujemy serem żółtym, papryką i suszonymi pomidorami.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez 30 min.
Zostaw odpowiedź