Pieczony kurczak w słodkim sosie z ananasem, marchewką i papryką to bardzo smaczne danie obiadowe w niecodziennej odsłonie. Robi się go dość szybko i nie jest szczególnie skomplikowany. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie mięso ze słodką nutą, to z pewnością spodoba wam się takie danie.
Z czym podać pieczonego kurczaka w słodkim sosie z ananasem?
Świetnie sprawdzi się podany z ryżem, makaronem ryżowym lub makaronem. Myślę, że będzie się również dobrze komponował z frytkami lub pieczonym ziemniakami, choć jeszcze tej wersji nie próbowałam.
Składniki na pieczonego kurczaka w słodkim sosie z ananasem:
- 1 kg podudzi z kurczaka (mogą też być ćwiartki czy skrzydełka)
- 2 średniej wielkości marchewki
- cebula
- 2 czerwone papryki
- puszka ananasa w kawałkach
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- szczypta imbiru, czosnek suszony, słodka i ostra papryka, sól, pieprz
Sos:
- 200 ml syropu z ananasa z puszki
- 3 łyżki ketchupu
- łyżka ostrego sosu chili
- łyżeczka soku cytrynowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- szczypta papryki chili, sól, pieprz
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy, odkrawamy zbędne kawałki. Składniki na marynatę mieszamy ze sobą i rozsmarowujemy na podudziach. Mięso odkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut bez przykrycia z termoobiegiem.
W tym czasie ananasa odsączamy z syropu, marchew i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na kawałki. Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie.
Na podpieczonym mięsie układamy warzywa. Całość zalewamy sosem i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy jeszcze przez około 50 minut.
Zostaw odpowiedź