Sałatka z ogórkiem i jajkiem – na grilla i nie tylko
Sałatka z ogórkiem i jajkiem jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, a smakuje pysznie i bardzo dobrze prezentuje się na stole. Powstaje z kilku niewyszukanych i tanich składników. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju grillowanych i pieczonych mięs, a także wędlin i kotletów.
Wystarczy jajka ugotować na twardo, a w międzyczasie posiekać szczypior, koper i cebulę, pokroić ogórki i sałatę oraz wymieszać składniki sosu czosnkowego. Następnie wszystko układamy do dużym płaskim talerzu i gotowe. Całość przygotowania nie zajmie więcej niż 15 minut, a sałatkę można podać od razu po przygotowaniu.
Jajka gotujemy na twardo – około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je (można przyspieszyć ten proces wkładając jajka do zimnej wody), obieramy i przekrawamy na cztery części. Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki lub kroimy plastikowym nożem. Koper i szczypior siekamy. Ogórki kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Majonez mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Na dużym płaskim talerzu układamy sałatę lodową. Na niej rozkładamy cebulę, ogórki i jajka. Za pomocą łyżki po sałatce rozprowadzamy sos czosnkowy. Posypujemy szczypiorem i koprem. Sałatkę można jeść od razu po przygotowaniu.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…