Polish Burger to wariacja na temat wszystkim znanych i lubianych hamburgerów, tyle że zamiast kotleta z mięsa mielonego mamy naszego tradycyjnego schabowego. Takie domowe danie jest o wiele lepsze od wielu z tanich budek i restauracji, gdyż cenowo wychodzi jeszcze lepiej, a poza tym powstaje ze sprawdzonych i pewnych składników.
Jak zrobić Polish Burgera?
Wystarczy usmażyć zwykłe schabowe, a w międzyczasie podgrzać bułki i pokroić pomidora i ogórka. Następnie wszystko składamy w bułce i gotowe! Całość zajmie około 25 minut.
Składniki na Polish Burgera:
- 4 bułki do hamburgerów
- 8 liści sałaty
- 4 plastry sera żółtego (dałam mimolette)
- pomidor
- ogórek (świeży lub korniszony)
- 4 łyżki prażonej cebuli
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżeczki ketchupu
Kotlety schabowe:
- około 400 g schabu bez kości
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie
Pomidora i ogórka kroimy na plasterki. Sałatę myjemy i osuszamy.
Schab kroimy na 4 plastry. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem na cienki płat. Obsypujemy je solą i pieprzem. Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron po kilka minut na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na gorące kotlety nakładamy plastry sera żółtego
W międzyczasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez około 5 minut. Każdą połówkę smarujemy majonezem i nakładamy na nią sałatę.
Składamy hamburgery. Na spodniej części bułki układamy pomidora, kotlet z serem, ogórka, polewamy ketchupem i posypujemy prażoną cebulą. Przykrywamy drugą połówką bułki i lekko dociskamy.
Zobacz inne przepisy na pyszne domowe fast foody:
Domowe hamburgery
Stripsy z kurczaka z sosem czosnkowym, frytkami i surówką – domowy fast food
Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą
Kapsalon – wyśmienity fastfood
Frytki po amerykańsku – frytki z serem
Zostaw odpowiedź