Szarlotka na kruchym cieście z bezą to mój ulubiony przepis na ciasto z jabłkami, gdyż jest przepyszna, wprost rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzi się, aby osłodzić chłodne i ponure jesienne dni.
Kruchutkie i miękkie ciasto, niezwykle delikatna, słodziutka beza i lekko kwaśne smażone jabłka z to wypiek idealny zarówno na święta jak i niedzielny deser.
Składniki na szarlotkę na kruchym cieście z bezą:
- 5 żółtek
- 350 g mąki pszennej typ 500 (2 i 2/3 szklanki)
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
- 200 g masła (zimnego)
- 100 g smalcu (zimnego)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 białek
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
Prażone jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Przygotowujemy prażone jabłka. Owoce myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki. Jabłka wrzucamy na suchą patelnię, nakrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy cukier i smażymy jeszcze około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zaczną się rozpadać. Jeśli lubicie do jabłek można też dodać trochę cynamonu. Odstawiamy je do wystudzenia.
Przygotowujemy kruche ciasto. Zimne masło i smalec siekamy drobno nożem. Dodajemy do nich żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier. Szybko zagniatamy ręką jednolite ciasto. Można je zagnieść również za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto dzielimy na dwa kawałki w proporcjach 1/3 i 2/3. Oba zawijamy w folię aluminiową. Większy wkładamy do lodówki, a mniejszy do zamrażalnika na mniej więcej godzinę.
Po tym czasie większym kawałkiem ciasta, który był w przechowywany w lodówce wylepiamy dno blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm, może też być nieco większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy przez 10 minut w trybie góra-dół.
W tym czasie białka jajek (o temperaturze pokojowej) ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy aż powstanie błyszcząca, sztywna piana. Następnie dodajemy po łyżce mąki ziemniaczanej. Miksujemy do połączenia się składników.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim uprażone jabłka, następnie rozsmarowujemy bezę. Na nią ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto trzymane w zamrażalniku. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku, gdyż może lekko opaść.
Zostaw odpowiedź