Zrazy z mięso mielonego w sosie – pyszne danie na obiad
Zrazy z mięsa mielonego w sosie to pyszne i trochę niecodzienne danie, które można podać na niedzielny obiad. Za sprawą kilku dodatków, które dodajemy z mięsa, jest to taka klasyka w nowoczesnym wydaniu.
Do mięsa sprawdzą się oczywiście gotowane ziemniaki lub puree ziemniaczane. Można je również podać z kaszą czy ryżem. Do tego świetnie będą pasować buraczki lub kiszone ogórki.
Sos:
Paprykę przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około pół godziny, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę.
Żurawinę zalewamy gorącą wodą, ostawiamy na pół godziny. Po tym czasie odsączamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w kostkę.
Bułkę rwiemy na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy ją na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru mleka i rozdrabniamy widelcem.
Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, bułkę tartą, paprykę, pieczarki, żurawinę i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi odrywamy kawałki mięsa i formujemy kotlety.
Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na niewielkim ogniu przez około 10 minut z każdej strony. Odstawiamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor. Bulion mieszamy z musztardą, sosem sojowym i mąką ziemniaczaną. Wlewamy na patelnię i gotujemy 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety z powrotem wkładamy na patelnię z sosem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…