Ciasto Piegusek z makiem – prosty i szybki przepis
Ciasto Piegusek z makiem to banalnie prosty wypiek, który możecie przygotować do popołudniowej kawy. Nie wymaga wiele czasu ani pracy, więc sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. To babkowe ciasto z dodatkiem maku wychodzi puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Jeśli nie lubicie ciast z kremem, to z pewnością coś dla was.
Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto można polać polewą czekoladową albo lukrem. Można je też przekroić na pół i przełożyć konfiturami.
Wystarczy chwilę podgotować mak z mlekiem, cukrem i olejem. Następnie kiedy wystygnie wymieszać go z żółtkami, mąką i białkami ubitymi na sztywną pianę. Tak powstałe ciasto przekładamy na blaszkę, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez niecałą godzinę.
Mak wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier, mleko i olej. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno za pomocą robota kuchennego.
Następnie do wystudzonego maku dodajemy żółtka i ekstrakt zapachowy. Cały czas miksując robotem kuchennym dodajemy stopniowo mąkę. Kiedy powstanie jednolita masa, dodajemy białka i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto przekładamy na blaszkę (moja ma wymiary 30 x 11 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika z studzimy w temperaturze pokojowej.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…