Gulasz leśniczego to pyszne danie na sycący obiad dla całej rodziny składający się z wieprzowiny, warzyw i grzybów. Całość jest niezwykłe aromatyczna i esencjonalna. Taki gulasz można podać z ziemniakami z wody, kaszą albo chrupiącym pieczywem. Z pewnością domownicy będą zajadać go z przyjemnością.
Jeśli nie macie leśnych grzybów, można je zamienić na pieczarki lub boczniaki. Nie będzie wtedy to już ten sam aromat lasu, ale też będzie smacznie.
Jak przygotować pyszny gulasz?
Rozpoczynamy od pokrojenia łopatki wieprzowej w kostkę i obsmażenia jej na patelni. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy przez koło godzinę na wolnym ogniu, aż stanie się miękkie. Do mięsa dorzucamy warzywa, grzyby, śmietankę, sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilkanaście minut. Przygotowanie takiej potrawy nie jest więc trudne, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu, gdyż mięso aby nie było twarde musi się dusić pod przykryciem dość długo.
Składniki na gulasz leśniczego (4 duże porcje):
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- duża marchew
- 300 g grzybów leśnych (świeże lub mrożone)
- 1,5 szklanki bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki śmietany 30%
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, majeranek, tymianek
Przygotowanie
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy przez chwilę. Do mięsa dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i całość smażymy, aż mięso przestanie być surowe.
Podsmażoną łopatkę zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę (aż mięso będzie miękkie). Na kilka minut przed końcem wrzucamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w grube plastry. Zalewamy je zimną wodą i obgotowujemy przez około 2-3 minuty od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Odcedzamy je na sicie i wrzucamy do podduszonego mięsa. Na patelnię wlewamy sos sojowy, śmietanę i ewentualnie jeszcze pół szklanki bulionu, jeśli został on zredukowany całkowicie. Dodajemy również przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut.
Zobacz inne przepisy na sycące, mięsne gulasze:
Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką
Boeuf Stroganow / Strogonow – klasyczny przepis
Gulasz z karkówki z warzywami
Łopatka w sosie cygańskim – pyszny przepis na mięso wieprzowe
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem
Zostaw odpowiedź