Pyszna przekąska śledziowa – śledzie z grzybami i papryką
Pyszna przekąska śledziowa z marynowanymi grzybami, papryką i cebulą jest to bardzo dobry pomysł na prosty przysmak na święta czy inne okazję, kiedy spotykamy się w gronie rodziny i przyjaciół. Jest wyrazista w smaku i aromatyczna, a wszystkie jej elementy świetnie ze sobą współgrają.
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wymieszać z olejem, musztardami i pieprzem. Całość odkładamy na trochę do lodówki, aby smaki się „przegryzły” i gotowe. Taką przekąskę można podać w towarzystwie chrupiącej bagietki czy innego pieczywa.
Filety śledziowe, jeśli w smaku są dla nas zbyt słone, moczymy w zimnej wodzie przez 3-4 godziny. Wodę wymieniamy co godzinę. Po tym czasie, wyjmujemy je, osuszamy i kroimy na kawałki po 2-3 cm. Można również użyć już gotowych śledzi w oleju, czy z zalewy octowej – wtedy nie trzeba ich moczyć.
Paprykę i grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Również cebulę kroimy w kostkę.
Do miski przekładamy śledzie, cebulę, paprykę i grzyby. Dodajemy musztardy, olej i pieprz. Całość mieszamy dokładnie.
Śledzie najlepiej przełożyć do słoika lub innego szczelnego pojemnika. Odstawiamy je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W lodówce można je przechowywać przez kilka dni.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…