Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki to pyszne ciasto, miękkie, puszyste i wilgotne. Przepis jest świetny dla osób zabieganych, którym nie chce cię parzyć i mielić maku przez maszynkę. Przygotowanie ciasta zajmie około 15 minut, potem wystarczy upiec je w piekarniku i gotowe. Ciasto długo zachowuje świeżość przez kilka dni i nie trzeba go trzymać w lodówce.
Składniki na błyskawiczny makowiec:
- 850 g gotowej masy makowej z bakaliami
- 200 g masła
- 5 jajek rozmiar L
- 8 łyżek kaszy manny (100 g)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (około 45 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego
- 100 g bakalii (rodzynki, migdały, żurawina, orzechy itp.)
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 5-6 łyżek mleka lub śmietanki 30%
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera.
Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie, cały czas ucierając mikserem, dodajemy po trochę masy makowej oraz ekstrakt migdałowy. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy kaszę manną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Ucieramy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy ubite białka i bakalie. Wszystkie razem mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczmy przez około 50 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
W rondelku rozpuszczamy czekoladą połamaną na kostki z mlekiem lub śmietanką. Polewę wylewamy na wierzch makowca.
Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta:
Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas
Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis
Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne
Rolada czekoladowo-śliwkowa Bûche de Noël Davida Gaboriaud
Gwiazda drożdżowa z makiem
Fajny i prosty makowiec 🙂
Nie jest mało słodki? W składzie nie ma cukru. ..
Do jego przygotowania wykorzystuje się gotową masę z puszki, która w swoim składzie zawsze ma cukier. Dla mnie to w zupełności wystarczy.
Błyskawiczne? Błyskawiczne oznacza kilka minut robienia.
Jeśli to jest błyskawiczne, to zwykłe robi się w 5 godzin?????
Tu jest kilka minut robienia…
Jaka musi być konsystencja w środku?