Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas
Ciasto Świąteczny Przysmak jest nie tylko bardzo efektowne i pięknie prezentujące się na stole, ale również bardzo pyszne, bogate w smaki i aromaty kojarzące się ze Świętami Bożego Narodzenia. Składa się z dwóch biszkoptów: kakaowego i makowego, kremu piernikowego, czekoladowej polewy i pierniczków dla dekoracji. Całość tworzy wyjątkowo udaną kompozycję i ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka. Ciasto wbrew pozorom nie jest tak skomplikowane jakby mogło się wydawać. Wystarczy upiec dwa biszkopty, przygotować krem i wszystko złożyć w całość.
Biszkopt kakaowy:
Biszkopt makowy
Krem piernikowy:
Poncz:
Dodatkowo:
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu kakaowego. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Następnie analogicznie przygotowujemy biszkopt makowy, tylko zamiast kakao, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia suchy mak. Ciasto pieczemy przez około 16 minut w 180 C i odstawiamy do wystudzenia.
750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do piernika. Mieszankę wlewamy powoli do wrzącego mleka i mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Kiedy masa zgęstnieje, garnek zdejmujemy z ognia, budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.
Blaty kakaowego biszkoptu nasączamy kawowym ponczem. Na spodnim blacie rozsmarowujemy połowę kremu piernikowego. Nakrywamy makowym biszkoptem, na którym rozsmarowujemy resztę kremu. Układamy wierzchni blat kakaowego biszkoptu.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z 5-6 łyżami wody. Polewę wylewamy na biszkopt i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na niej w równych odstępach układamy pierniczki. Kiedy polewa wystygnie, ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…