Sałatki i surówki

Sałatka śledziowa z groszkiem i jajkami – szybka do zrobienia

Sałatka śledziowa z groszkiem i jajkami jest bardzo smaczna, prosta i szybka do zrobienia, oraz nie wymaga wielu składników. Świetnie sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole, a także na zwykłą kolację. Jest to jedna z naszych ulubionych sałatek śledziowych, a jej prostota sprawia, że przygotowujemy ją nie tylko od święta.

Jak zrobić sałatkę śledziową z groszkiem i jajkami?

Wystarczy jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie jajka, śledzie, cebulę i ogórki kroimy na niezbyt drobne kawałki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. A na koniec wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce i gotowe.

 

Składniki na sałatkę śledziową z groszkiem i jajkami:

  • 400 g śledzi w oleju
  • puszka groszku
  • 5 jajek
  • 2 ogórki konserwowe
  • cebula (jeśli używacie gotowych śledzi ze słoika, to zazwyczaj są one w zalewie z cebulą, którą można wykorzystać)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Odstawiamy je do wystudzenia, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, a ćwiartki kroimy w plastry. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w paski. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. W miseczce mieszamy ze sobą majonez, musztardę i śmietanę.

Śledzie, cebulę, ogórki, jajka i groszek przekładamy do dużej miski. Dodajemy sól, pierz i sos majonezowy. Całość mieszamy. Sałatkę odkładamy na godzinę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem można posypać ją posiekanym szczypiorem czy natką pietruszki.

Sałatka śledziowa z groszkiem i jajkami – szybka do zrobienia

 

Zobacz inne przepisy na sałatki śledziowe:

Pyszna przekąska śledziowa – śledzie z grzybami i papryką

Śledzie pod pierzynką – sałatka warstwowa

Sałatka śledziowa z selerem konserwowym

Warstwowa sałatka śledziowa Szuba

Sałatka śledziowa z ziemniakami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

15 godzin ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

5 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago