Sernikobrownie to bardzo szybki, ale wyjątkowo smaczny wypiek, który pokochają wszyscy wielbiciele czekolady. Składa się z ciężkiego, wilgotnego ciasta czekoladowego, które jest poprzeplatane warstwą z białego sera. Ciasto świetnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy.
Jak zrobić sernikobrownie?
Najpierw rozpuszczamy masło z czekoladą. Kiedy składniki ostygną, miksujemy je z jajkami i mąką. Osobno składniki na masę serową mieszamy ze sobą. Następnie obie masy wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około godzinę.
Składniki na Sernikobrownie:
Ciasto czekoladowe:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka rozmiar L
- 200 g masła
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżka kakao
- 130 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka)
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (albo gotowy z wiaderka)
- 1 jajko rozmiar L
- 50 g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw przygotowujemy ciasto czekoladowe. W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z solą na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych jajek wlewamy całkowicie ostudzoną czekoladę. Nadal miksując wsypujemy powoli mąkę.
Przygotowujemy masę serową. Jajko miksujemy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy ser, a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy 3/4 ciasta czekoladowego. Następnie łyżką wykładamy masę serową, tworząc nieregularne koła. W miejsce przerw w masie serowej wykładamy resztę ciasta i wyrównujemy.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około godzinę (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Ciekawy serniczek 😉
Czy mąkę można zastąpić np. Orkiszowa pełnoziarnista? Chodzi o niższy indeks i ładunek glikemiczny.
tak, można. Ale smak ciasta oczywiście się zmieni.