Makaron z wieprzowiną po chińsku to danie, które można przygotować w około pół godziny. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad dla całej rodziny. Jest bardzo smaczne i nie wymaga wiele pracy. Jeśli lubicie dania z azjatycką nutą, a nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, to takie danie z pewnością przypadnie wam do gustu.
Jak zrobić makaron z wieprzowiną po chińsku?
Rozpoczynamy od pokrojenia i zamarynowania mięsa. Następnie smażymy je na patelni. Potem smażymy warzywa, gotujemy makaron, a na koniec doprawiamy i mieszamy wszystko ze sobą. Całość robi się bardzo szybko, choć mięso najlepiej zamarynować wcześniej (najlepiej na wieczór dnia przez przygotowaniem, a jak zapomnimy o tym to przynajmniej godzinę wcześniej).
Składniki na makaron z wieprzowiną po chińsku (4 porcje):
- 500 g szynki wieprzowej (polędwica też będzie super)
- 450 g mrożonych warzyw typu mieszanka chińska
- kilka różyczek brokuła (mrożony)
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 300 g makaronu gniazdka wstążki
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól, pieprz, papryka ostra, imbir
- 4 łyżki sezamu
Przygotowanie
Wieprzowinę kroimy w niezbyt duże paski, oprószamy papryką i pieprzem i mieszamy z sosem sojowym. Mięso odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oleju przez kilka minut, aż mięso przestanie być surowe, ale uważamy, żeby go nie przesuszyć. Mięso odkładamy na ręcznik papierowy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku.
Na tą samą patelnię gdzie smażyło się mięso, wsypujemy warzywa z mieszanki chińskiej i brokuła. Patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i warzywa jeszcze przez chwilę smażymy, aż będą miękkie. Na patelnię dodajemy słodki sos chili, sól, pieprz, po szczypcie ostrej papryki i imbiru. Dodajemy również mięso, całość mieszamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Na koniec mięso i warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem. Danie wykładamy na talerze i posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.
Zostaw odpowiedź