Dania główne

Makaron z wieprzowiną po chińsku – szybkie danie na obiad

Makaron z wieprzowiną po chińsku to danie, które można przygotować w około pół godziny. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad dla całej rodziny. Jest bardzo smaczne i nie wymaga wiele pracy. Jeśli lubicie dania z azjatycką nutą, a nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, to takie danie z pewnością przypadnie wam do gustu.

Jak zrobić makaron z wieprzowiną po chińsku?

Rozpoczynamy od pokrojenia i zamarynowania mięsa. Następnie smażymy je na patelni. Potem smażymy warzywa, gotujemy makaron, a na koniec doprawiamy i mieszamy wszystko ze sobą. Całość robi się bardzo szybko, choć mięso najlepiej zamarynować wcześniej (najlepiej na wieczór dnia przez przygotowaniem, a jak zapomnimy o tym to przynajmniej godzinę wcześniej).

 

Składniki na makaron z wieprzowiną po chińsku (4 porcje):

  • 500 g szynki wieprzowej (polędwica też będzie super)
  • 450 g mrożonych warzyw typu mieszanka chińska
  • kilka różyczek brokuła (mrożony)
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 300 g makaronu gniazdka wstążki
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz, papryka ostra, imbir
  • 4 łyżki sezamu

 

Przygotowanie

Wieprzowinę kroimy w niezbyt duże paski, oprószamy papryką i pieprzem i mieszamy z sosem sojowym. Mięso odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oleju przez kilka minut, aż mięso przestanie być surowe, ale uważamy, żeby go nie przesuszyć. Mięso odkładamy na ręcznik papierowy.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku.

Na tą samą patelnię gdzie smażyło się mięso, wsypujemy warzywa z mieszanki chińskiej i brokuła. Patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i warzywa jeszcze przez chwilę smażymy, aż będą miękkie. Na patelnię dodajemy słodki sos chili, sól, pieprz, po szczypcie ostrej papryki i imbiru. Dodajemy również mięso, całość mieszamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Na koniec mięso i warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem. Danie wykładamy na talerze i posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.

Makaron z wieprzowiną po chińsku – szybkie danie na obiad

Zobacz inne dania na obiad inspirowane kuchnią azjatycką:

Kurczak z kapustą pekińską – lekkie danie na obiad z azjatycką nutą

Kurczak z warzywami po tajsku – pyszne danie na obiad

Zupa chińska z kurczakiem i makaronem – szybki i prosty przepis

Chińszczyzna z makaronem noodle na szybko

Kurczak po chińsku – obiad po chińsku

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago