Szynka duszona w plastrach z warzywami to prosty przepis na miękkie i soczyste mięso wieprzowe, które można podać na domowy obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków, klusek czy makaronu i ulubionej surówki np. z buraczków.
Jak przygotować szynkę duszoną w plastrach?
Wystarczy pokroić mięso w plastry, obsmażyć na patelni, zalać bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa i przyprawy. Danie nie jest skomplikowane do zrobienia, wymaga jednak trochę czasu, gdyż mięso musi się trochę poddusić, aby było miękkie.
Składniki na szynkę duszona w plastrach z warzywami:
- około 600 g szynki wieprzowej
- 2 cebule
- szklanka włoszczyzny pokrojonej w paski (gotowa mrożonka)
- szklanka bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- lubczyk, papryka ostra, czosnek suszony, sól i pieprz
Przygotowanie
Szynkę kroimy w plastry grubości około 2 cm. Cebule kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy mięso i cebulę. Plastry szynki obsmażamy z obu stron po kilka minut.
Następnie mięso zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wrzucamy warzywa, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dolewamy ewentualnie jeszcze trochę bulionu jeśli cały wyparował. Dusimy jeszcze około 20 minut, do miękkości mięsa i warzyw.
Zobacz inne przepisy na duszoną wieprzowinę:
Łopatka w sosie cygańskim – pyszny przepis na mięso wieprzowe
Karkówka duszona w piwie
Schab w sosie koperkowym – delikatny i soczysty
Schab duszony z warzywami i boczkiem
Bitki wieprzowe duszone z warzywami
Zostaw odpowiedź