Najlepsze ziemniaki do obiadu to banalnie prosty przepis na pyszne tłuczone kartofle, które będą stanowić bazę niejednego obiadu. Pasują zarówno do pieczonego mięsa, kotleta, smażonej ryby, gulaszu czy jajka sadzonego. Do tego ulubiona surówka np. z czerwonej kapusty, buraczków czy zwykła mizeria i pyszny, domowy obiad mamy gotowy.
Składniki na najlepsze ziemniaki do obiadu:
- około 500 g ziemniaków
- 2 łyżki śmietany 12%
- cebula
- 2-3 gałązki kopru
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, wsypujemy pół łyżeczki soli. Ziemniaki gotujemy do miękkości, aż zaczną się rozpadać i odcedzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu w czasie gotowania się ziemniaków, aż nabierze lekko złotego koloru.
Do odcedzonych ziemniaków dodajemy śmietanę i sporą szczyptę pieprzu (można również jeszcze sól). Ziemniaki tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy posiekany drobno koperek i cebulę. Całość mieszamy łyżką i nakładamy na talerze.
Zobacz inne przepisy na potrawy z ziemniaków, które sprawią, że twój obiad będzie wyjątkowy:
Młode ziemniaki pieczone w piekarniku – pyszny dodatek do obiadu
Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka
Talarki ziemniaczane w ketchupie – pyszna przekąska z piekarnika
Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie
Lubię ziemniaki, wypróbuję i ten przepis, dzięki