Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym – pyszna przekąska
Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym, papryką i serem żółtym to bardzo smaczna przekąska, którą można podać na domowej imprezie czy na kolację. Farsz jest inspirowany kuchnią meksykańską, gdyż mięso zostało połączone z pieczoną papryką, kukurydzą i pomidorami, co tworzy wyjątkową i pyszną kompozycję.
Rożki z tortilli podajemy jako samodzielne danie. Jako dodatek do niego sprawdzi się sałatka z rukoli albo świeże warzywa np. pomidory czy ogórki.
Paprykę przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Skrapiamy olejem. Pieczemy około pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w paski.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso mielone i smażymy. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Całość smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie na patelnię dodajemy passatę pomidorową, kukurydzę i paprykę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty i odstawiamy do wystudzenia.
Każdy placek tortilli przekrawamy na 3 równe trójkąty. Każdy z nich zwijamy w rożek, następnie na spód wkładamy łyżeczkę startego sera żółtego, na niego farsz z mięsa mielonego i na wierzch znów trochę sera żółtego.
Rożki układamy na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…