Przekąski

Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym – pyszna przekąska

Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym, papryką i serem żółtym to bardzo smaczna przekąska, którą można podać na domowej imprezie czy na kolację. Farsz jest inspirowany kuchnią meksykańską, gdyż mięso zostało połączone z pieczoną papryką, kukurydzą i pomidorami, co tworzy wyjątkową i pyszną kompozycję.

Z czym podać rożki z tortilli?

Rożki z tortilli podajemy jako samodzielne danie. Jako dodatek do niego sprawdzi się sałatka z rukoli albo świeże warzywa np. pomidory czy ogórki.

Składniki na rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym:

  • 4 placki tortilli
  • 400 g mięsa mielonego (dałam wieprzowe)
  • mała puszka kukurydzy
  • duża papryka czerwona (albo 2 mniejsze)
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano, ostra papryka lub chili

 

Przygotowanie

Paprykę przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Skrapiamy olejem. Pieczemy około pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w paski.

Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso mielone i smażymy. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Całość smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie na patelnię dodajemy passatę pomidorową, kukurydzę i paprykę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty i odstawiamy do wystudzenia.

Każdy placek tortilli przekrawamy na 3 równe trójkąty. Każdy z nich zwijamy w rożek, następnie na spód wkładamy łyżeczkę startego sera żółtego, na niego farsz z mięsa mielonego i na wierzch znów trochę sera żółtego.

Rożki układamy na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.

Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym – pyszna przekąska

Zobacz inne przepisy na przekąski z tortillą:

Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska

Tortilla z kurczakiem i warzywami – pomysł na pyszną przekąskę

Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło

Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli

Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago