Zupy

Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad

Zupa zbójnicka to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, które sprawdzi się na pyszny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom nie jest wcale ciężka ani wysokokaloryczna, za to pełna warzyw, z odrobiną wędzonego boczku dla smaku. Można ją podać z pajdą świeżego chleba lub bagietką.

 

Składniki na zupę zbójnicką (4 porcje):

  • 400 g mięsa z piersi lub uda indyka
  • 150 g boczku wędzonego
  • średniej wielkości marchew
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • sól, pieprz, majeranek, ostra papryka

 

Przygotowanie

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażamy przez kilka minut, następnie zalewamy wodą lub bulionem, patelnię nakrywamy pokrywką i mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości (około 40 minut).

Kiedy mięso będzie miękkie, przekładamy je do garnka, dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plastry marchew i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekaną drobno kapustę pekińską. Wlewamy passatę pomidorową i wodę, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy najpierw boczek, a kiedy się trochę wytopi dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebulę się zarumieni.

Składniki dorzucamy na garna z zupą i mieszamy. Zupę kosztujemy, doprawiamy ewentualnie jeszcze raz do smaku i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad

 

Zobacz inne przepisy na rozgrzewające dania jednogarnkowe:

Gulasz meksykański z kurczakiem – szybkie danie na obiad

Forszmak cysterski z kurczakiem – pyszne danie jednogarnkowe na obiad

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Boeuf Stroganow / Strogonow – klasyczny przepis

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

19 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago