Ciasta i desery

Babka marmurkowa – niezawodny przepis

Babka marmurkowa to smaczne i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na wielkanocnym stole. Przepis jest stary i wypróbowany – zawsze wychodzi i nie sprawia żadnych trudności, a babka wychodzi miękka i puszysta.

Jak przygotować babkę marmurkową?

Rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie ubijamy masło z cukrem, dodajemy do niego żółtka i wymieszane mąki pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Tak powstałe ciasto mieszamy z białkami. Następnie 1/3 ciasta mieszamy z kakao. Ciasto na babkę jest gotowe, wystarczy przełożyć je na blaszkę i piec przez około 45 minut w piekarniku.

Składniki na babkę marmurkową:

  • 200 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1,5 szklanki)

  • 100 g mąki ziemniaczanej (2/3 szklanki)

  • 150 g cukru (3/4 szklanki)

  • 200 g masła

  • 5 jajek

  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka kakao

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło również ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa. Cały czas ubijając, do masła dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ekstrakt zapachowy i powoli wsypujemy mąki. Miksujemy do połączenia się składników.

Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa. 1/3 masy przekładamy do innej miski, dodajemy do niej kakao i mieszamy.

Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 11 na 30 cm) wlewamy najpierw jasne ciasto, następnie to z kakao. Patyczkiem lub widelcem robimy w cieście zygzaki.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół.

Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Można posypać ją cukrem pudrem, albo oblać lukrem lub polewą czekoladową.

Babka marmurkowa – niezawodny przepis

Zobacz inne przepisy na babki:

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Puszysta babka trójkolorowa na oleju

Babka zebra

Puszysta babka na oleju

Babka piaskowa

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago