Ciasta i desery

Babka marmurkowa – niezawodny przepis

Babka marmurkowa to smaczne i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na wielkanocnym stole. Przepis jest stary i wypróbowany – zawsze wychodzi i nie sprawia żadnych trudności, a babka wychodzi miękka i puszysta.

Jak przygotować babkę marmurkową?

Rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie ubijamy masło z cukrem, dodajemy do niego żółtka i wymieszane mąki pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Tak powstałe ciasto mieszamy z białkami. Następnie 1/3 ciasta mieszamy z kakao. Ciasto na babkę jest gotowe, wystarczy przełożyć je na blaszkę i piec przez około 45 minut w piekarniku.

Składniki na babkę marmurkową:

  • 200 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1,5 szklanki)

  • 100 g mąki ziemniaczanej (2/3 szklanki)

  • 150 g cukru (3/4 szklanki)

  • 200 g masła

  • 5 jajek

  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka kakao

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło również ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa. Cały czas ubijając, do masła dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ekstrakt zapachowy i powoli wsypujemy mąki. Miksujemy do połączenia się składników.

Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa. 1/3 masy przekładamy do innej miski, dodajemy do niej kakao i mieszamy.

Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 11 na 30 cm) wlewamy najpierw jasne ciasto, następnie to z kakao. Patyczkiem lub widelcem robimy w cieście zygzaki.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół.

Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Można posypać ją cukrem pudrem, albo oblać lukrem lub polewą czekoladową.

Babka marmurkowa – niezawodny przepis

Zobacz inne przepisy na babki:

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Puszysta babka trójkolorowa na oleju

Babka zebra

Puszysta babka na oleju

Babka piaskowa

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago