Pieczywo

Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym

Chleb z gara na suchych drożdżach to bardzo prosty do przygotowania przepis na pyszne, domowe pieczywo. Taki domowy chleb nie ma sobie równych i świetnie smakuje posmarowany jedynie masłem. Nie wymaga wiele pracy, zwłaszcza jeśli posiadacie robota z hakiem, który wyrobi ciasto. Robi się go bezproblemowo, trzeba jedynie trochę poczekać na wyrośnięcie ciasta.

Do przygotowania chleba użyłam mąki tortowej i żytniej. Zamiast żytniej możecie użyć innej, np. pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej. Można również nie mieszać mąk, upiec chleb tylko z 750 g mąki pszennej.

 

Składniki na chleb z gara:

  • 500 g mąki pszennej (dałam typ 450, sprawdzi się dobrze również 650)
  • 250 g mąki żytniej
  • 500 ml wody
  • 15 g drożdży suchych (2 opakowania)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki oleju

 

Opcjonalnie:

  • mak czy ziarna do posypania

 

 

Przygotowanie

Do dużej miski wsypujemy mąki, drożdże, sól oraz wlewamy olej i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota z hakiem przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i swobodnie odchodzić od dłoni. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Naczynie żaroodporne wraz z pokrywką wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 220 C. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, gorące naczynie ostrożnie wyjmujemy, lekko natłuszczamy masłem lub olejem i umieszczamy w nim ciasto na chleb. Nacinamy je nożem kilka razy w poprzek i posypujemy makiem. Naczynie żaroodporne nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy przez 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 25 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

 

Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym

 

Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:

Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis

Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne

Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis

Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis

Bułeczki kukurydziane z sezamem

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago