Ciasto Kajmakowy Bambo czyli połączenie murzynka z kremem budyniowym i kajmakiem to słodki wypiek w sam raz do popołudniowej kawy. Za sprawą kajmaku zalicza się do ciast o raczej dużej dozie słodkości, dlatego jeden kawałek w zupełności zaspokoi ochotę na słodycze.
Ciasto nie jest szczególnie trudne do zrobienia, wystarczy upiec murzynka, wysmarować go dżemem i kajmakiem oraz przełożyć kremem budyniowym. Wymaga jednak trochę czasu, który trzeba przeznaczyć na dokładne wystudzenie budyniu. Po przygotowaniu powinien też spędzić kilka godzin w lodówce, aby krem budyniowy zastygł, dlatego najlepiej przygotować go dzień przed podaniem.
Składniki na Ciasto Kajmakowy Bambo:
Murzynek:
- 250 g mąki pszennej typ 450 (2 szklanki)
- 180 g cukru (niepełna szklanka)
- 1/2 szklanki wody (125 ml)
- 4 łyżki kakao
- 200 g masła
- 4 jajka rozmiar L
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 1 l mleka
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 puszki kajmaku (około 250 g)
- 200 g masła
Dodatkowo:
1/2 puszki kajmaku, 2 garście płatków migdałów, słoik dżemu porzeczkowego (około 280 g)
Przygotowanie
Rozpoczynamy od upieczenia murzynka. Masło, cukier, wodę i kakao przekładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy krem budyniowy. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej). Nie przerywając mieszania, budyń gotujemy, aż zrobi się gęsty. Następnie nakrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ubijamy mikserem przez kilka minut. Następnie do masła dodajemy na zmianę po łyżce zimnego budyniu i masy kajmakowej.
Blaty murzynka od wierzchniej strony smarujemy dżemem. Spodnią część przekładamy z powrotem na blaszkę i wykładamy na nią krem budyniowy. Nakrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy pozostała masą kajmakową i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz inne przepisy na ciasta z kremem:
Ciasto Wścibskiej Sąsiadki – puszysty biszkopt z kremem i galaretką
Obłędny bananowiec na biszkopcie
Biszkopt z galaretką i mascarpone
Ciasto Kuszący Junaczek – biszkopt z czekoladą i słonecznikiem w karmelu
Biszkopt z masą budyniową
Czyli każdy blat przed złożeniem przesmarowac dżemem od środka.🤔😊
Tak