Ciasto Promyk Słońca to lekki i orzeźwiający smakołyk z dominującą nutą pomarańczy za sprawą kremu z soku pomarańczowego. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, albo na domowej uroczystości gdyż jest pyszne, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Nie jest też szczególnie trudne do zrobienia, jeśli robiliście już biszkopt i krem budyniowy, to nie sprawi wam żadnych kłopotów.
Składniki na Ciasto Promyk Słońca:
Biszkopt:
- 4 jajka rozmiar L
- 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
Masa pomarańczowa:
- 1500 ml soku pomarańczowego
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po około 70 g)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 400 ml śmietany 30%
- łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g biszkoptów okrągłych
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt można nasączyć ponczem z wody i soku z pomarańczy lub wody i wódki smakowej.
Przygotowujemy masę pomarańczową z galaretką. Około 1200 ml mleka zagotowujemy. W międzyczasie w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się soku. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Do gorącego budyniu (po zdjęciu z palnika) wsypujemy galaretki pomarańczowe w proszku i dobrze mieszamy, aby się rozpuściły. Masę od razu wylewamy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszamy obroty i wsypujemy cukier puder. Wlewamy również zimną, ale jeszcze płynną żelatynę.
Na cieście z masą pomarańczową układamy okrągłe biszkopty, a na nich rozsmarowujemy bitą śmietanę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz inne przepisy na lekkie i orzeźwiające ciasta:
Ciasto Homuś z borówkami – pyszny deser bez pieczenia
Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką
Ciasto Malowana Lala – jogurtowiec z truskawkami bez pieczenia
Pianka zebra leciutka jak piórko (188 kcal)
Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne
Zostaw odpowiedź