Ciasto Słodki Zazdrośnik to obłędny w smaku rarytas, który świetnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy. Składa się z mięciutkiego biszkoptu, kremu kawowego oraz śmietanowego i posypki z cukierków i migdałów na wierzchu. Jeśli lubicie słodkie ciasta z nutką kawy, to z pewnością coś dla was.
Jak zrobić ciasto Słodki Zazdrośnik?
Przygotowanie jest stosunkowo łatwe. Wystarczy upiec biszkopt, oraz przygotować krem z bitej śmietany i mascarpone. Następnie biszkopt przełożyć kremem i gotowe.
Składniki na ciasto Słodki Zazdrośnik:
Biszkopt:
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka)
- 2 łyżki kakao
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej + 120 ml wody
- czubata łyżka żelatyny + 60 ml wody
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: 100 g cukierków czekoladowych np. michałki, garść płatków migdałów
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę również rozpuszczamy i odstawiamy. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do niej cukier puder oraz po łyżce mascarpone. Na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Połowę kremu odstawiamy, a do drugiej wlewamy połowę ostudzonej kawy i miksujemy do połączenia się składników.
Resztą kawy nasączamy blaty biszkoptu. Na spodni blat wykładamy krem kawowy. Nakrywamy go drugim blatem i rozsmarowujemy krem śmietanowy. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki cukierki i płatki migdałów. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.
super ciasto