Ciasto Południowiec to pyszny, efektowny i cieszący oko deser, który można podać na co dzień i od święta. Składa się z kawowego kremu budyniowego, warstwy galaretek z bananami i bitej śmietany na wierzchu. Ciasto idealne dla każdego łasucha! Ponadto do jego przygotowania używamy herbatników, więc nie trzeba się stresować, że ciasto nie wyrośnie.
Składniki na ciasto Południowiec:
Krem budyniowy:
- 1 l mleka
- 3 opakowania kawy 3 w 1 lub około 2 łyżki innej rozpuszczalnej
- 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (po 40 g każdy)
- 60 g cukru (5 łyżek)
- 200 g masła
Warstwa bananowa:
- 3 banany
- sok z połówki cytryny
- 500 ml wody
- 1,5 opakowania galaretki cytrynowej (razem około 115 g)
Bita śmietana:
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- około 100 ml wody
- pół opakowania galaretki cytrynowej (12 g)
Dodatkowo:
około 200 g herbatników kakaowych
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Przygotowujemy krem budyniowy. W 200 ml mleka rozpuszczamy proszki budyniowe. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i kawą rozpuszczalną. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej). Nie przerywając mieszania, budyń gotujemy, aż zrobi się gęsty. Następnie nakrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ubijamy mikserem przez kilka minut. Następnie do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Półtora opakowania galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) rozkładamy herbatniki. Na nich rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Blaszkę odstawiamy na 15 minut do lodówki. Banany kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Blaszkę wyjmujemy z lodówki, na masie budyniowej układamy krążki bananów i całość zalewamy tężejącą galaretką. Blaszkę z powrotem wkładamy do lodówki na około 15 minut, aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie wykładamy na nią resztę kremu budyniowego. Rozkładamy warstwę herbatników.
Połowę galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę.
Bitą śmietanę wykładamy na wierzch herbatników. Posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Zostaw odpowiedź