Niecodzienna sałatka z jajkami i sosem czosnkowym jest lekka, kolorowa i bardzo smaczna. Świetnie sprawdzi się na imprezie, spotkaniu w gronie znajomych czy świątecznym stole. Składa się chrupiących warzyw takich jak sałata, rzodkiewki i czerwona cebula, a także pomidorów, szczypioru i sera pleśniowego. Jeśli nie lubicie tego ostatniego, to można go zastąpić fetą.
Jak przygotować sałatkę z jajkami i sosem czosnkowym?
Robi się ją bardzo szybko. Wystarczy ugotować jajka, a w międzyczasie pokroić resztę składników i wymieszać składniki na sos. Następnie wszystko rozkładamy na talerzach i gotowe. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Składniki na niecodzienną sałatkę z jajkami:
- pół główki sałaty lodowej
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 4 jajka rozmiar L
- niewielka cebula czerwona
- pęczek rzodkiewki
- 100 g sera pleśniowego
- mały pęczek szczypioru
Sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu greckiego
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki cukru pudru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 5-6 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je, obieramy i kroimy w plastry. Sałatę lodową rwiemy na kawałki lub siekamy plastikowym nożem. Pomidory przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka, rzodkiewki w plastry. Szczypior drobno siekamy, a ser pleśniowy kroimy w dość grubą kostkę.
Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, cukrem pudrem i przyprawami.
Na dwóch płaskich talerzach albo dużym półmisku rozkładamy sałatę lodową, rzodkiewki i cebulę. Wylewamy 2/3 sosu czosnkowego. Następnie układamy jajka, pomidory i ser pleśniowy. Nakładamy resztę sosu i całość posypujemy szczypiorem.
Zobacz inne przepisy na lekkie i kolorowe sałatki:
Sałatka z jajkiem i pieczonym kalafiorem – prosty i szybki przepis
Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami
Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem – niezawodny przepis
Sałatka z brokułem w sosie czosnkowym
Sałatka z brokułem i pieczonymi ziemniakami
Zostaw odpowiedź