Gulasz z kurczaka, marchewki i kopru włoskiego to proste do zrobienia, pyszne i zdrowe danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Robi się go dość szybko, w około pół godziny.
Przyznaję, że fenkuł czyli koper włoski był mi do tej pory nieznany, a szkoda, bo jest bardzo smacznym warzywem, który świetnie wpasowuje się do dań z drobiu.
Z czym podać gulasz z kurczaka, marchewki i kopru włoskiego?
Można go zjadać bez żadnych dodatków lub z kawałkiem bagietki czy innego pieczywa. Jeśli chcecie, aby danie było bardziej sycące, do gulasz można zaserwować kaszę gryczaną czy jęczmienną, ryż, makaron albo gotowane ziemniaki.
Składniki na gulasz z kurczaka, marchewki i kopru włoskiego (4 porcje):
- 800 g filetów z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- koper włoski (fenkuł)
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- papryka słodka i ostra, cząber, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Po 3-4 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy, aż cebula będzie miękka. Obraną marchew kroimy w cienkie półplasterki. Koper włoski oczyszczamy, odcinamy mu końcówki, następnie przekrawamy na cztery części i kroimy w plasterki.
Warzywa wrzucamy na patelnię z kurczakiem i wlewamy szklankę bulionu. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z drugą szklanką bulionu i wlewamy na patelnię pod koniec gotowania. Dodajemy również sos sojowy i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Zostaw odpowiedź