Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem to pyszny, domowy wypiek, który idealnie sprawdzi się w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na rabarbar. Poza sezonem do jego przygotowania można użyć innych owoców: jabłek, brzoskwiń czy borówek. Świetnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy czy na poczęstunek dla gości.
Ciasto nie zalicza się do tych najszybszych, ale za to jest przepyszne. Najpierw należy zagnieść kruche ciasto, potem pokroić owoce i ugotować budyń. Następnie spód ciasta podpiekamy, nakładamy na niego owoce, budyń i kruchy wierzch. Ciasto pieczemy przez 40 minut, a następnie odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto:
Budyń:
Dodatkowo:
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło i smalec siekamy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, tłuszcze, jajko, żółtka, cukier i śmietanę przekładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Zagniatamy je w kulę i dzielimy na dwie równe porcje. Ciasto zawijamy w folię. Jeden kawałek odkładamy do lodówki, a drugi do zamrażalnika na około godzinę.
Przygotowujemy budyń. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Do wrzącego mleka wlewamy powoli rozrobiony budyń, cały czas mieszając, najlepiej rózgą kuchenną. Kiedy budyń zgęstnieje, odkładamy go z palnika.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Mieszamy go z mąką ziemniaczaną.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy część ciasta, która była w lodówce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy bułką tartą, wykładamy na nie rabarbar i budyń (może być gorący). Część ciasta, która była w zamrażalniku ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na budyń.
Blaszkę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…