Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem to pyszny, domowy wypiek, który idealnie sprawdzi się w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na rabarbar. Poza sezonem do jego przygotowania można użyć innych owoców: jabłek, brzoskwiń czy borówek. Świetnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy czy na poczęstunek dla gości.
Ciasto nie zalicza się do tych najszybszych, ale za to jest przepyszne. Najpierw należy zagnieść kruche ciasto, potem pokroić owoce i ugotować budyń. Następnie spód ciasta podpiekamy, nakładamy na niego owoce, budyń i kruchy wierzch. Ciasto pieczemy przez 40 minut, a następnie odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto:
Budyń:
Dodatkowo:
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło i smalec siekamy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, tłuszcze, jajko, żółtka, cukier i śmietanę przekładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Zagniatamy je w kulę i dzielimy na dwie równe porcje. Ciasto zawijamy w folię. Jeden kawałek odkładamy do lodówki, a drugi do zamrażalnika na około godzinę.
Przygotowujemy budyń. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Do wrzącego mleka wlewamy powoli rozrobiony budyń, cały czas mieszając, najlepiej rózgą kuchenną. Kiedy budyń zgęstnieje, odkładamy go z palnika.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Mieszamy go z mąką ziemniaczaną.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy część ciasta, która była w lodówce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy bułką tartą, wykładamy na nie rabarbar i budyń (może być gorący). Część ciasta, która była w zamrażalniku ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na budyń.
Blaszkę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…