Ciasta i desery

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem to pyszny, domowy wypiek, który idealnie sprawdzi się w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na rabarbar. Poza sezonem do jego przygotowania można użyć innych owoców: jabłek, brzoskwiń czy borówek. Świetnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy czy na poczęstunek dla gości.

Jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem i budyniem?

Ciasto nie zalicza się do tych najszybszych, ale za to jest przepyszne. Najpierw należy zagnieść kruche ciasto, potem pokroić owoce i ugotować budyń. Następnie spód ciasta podpiekamy, nakładamy na niego owoce, budyń i kruchy wierzch. Ciasto pieczemy przez 40 minut, a następnie odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3,5 szklanki)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g zimnego smalcu
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 180 g cukru (niepełna szklanka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:

  • 3 opakowania budyniu waniliowego (w torebkach po 40 g)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 1 l mleka

 

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło i smalec siekamy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, tłuszcze, jajko, żółtka, cukier i śmietanę przekładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Zagniatamy je w kulę i dzielimy na dwie równe porcje. Ciasto zawijamy w folię. Jeden kawałek odkładamy do lodówki, a drugi do zamrażalnika na około godzinę.

Przygotowujemy budyń. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Do wrzącego mleka wlewamy powoli rozrobiony budyń, cały czas mieszając, najlepiej rózgą kuchenną. Kiedy budyń zgęstnieje, odkładamy go z palnika.

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Mieszamy go z mąką ziemniaczaną.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy część ciasta, która była w lodówce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy bułką tartą, wykładamy na nie rabarbar i budyń (może być gorący). Część ciasta, która była w zamrażalniku ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na budyń.

Blaszkę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych

 

Zobacz przepisy na inne ciasta z rabarbarem:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago