Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką – sprawdzony przepis
Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką to jeden z najpyszniejszych wypieków jakie można przygotować późną wiosną, kiedy mamy sezon na rabarbar. Słodki smak ciasta świetnie równoważy kwaśny rabarbar, co sprawia, że ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika ze stołu.
Ciasto:
Pianka:
Dodatkowo:
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zimne masło i smalec siekamy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, tłuszcze, żółtka i cukier przekładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Zagniatamy je w kulę i dzielimy na dwie porcje w proporcjach 1/3 i 2/3. Ciasto zawijamy w folię. Większy kawałek odkładamy do lodówki, a mniejszy do zamrażalnika na około godzinę.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Mieszamy go z cukrem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy go z mąką ziemniaczaną.
Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na najwyższych obrotach miksera sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Kiedy beza będzie biała i lśniąca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce jogurtu. Na koniec wsypujemy budynie.
Większym kawałkiem ciasta, który był w przechowywany w lodówce wylepiamy dno blaszki (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim rabarbar, następnie rozsmarowujemy masę jogurtową. Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto trzymane w zamrażalniku. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 C w trybie góra-dół.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…