Naleśniki zapiekane z pysznym farszem pieczarkowym
Naleśniki zapiekane z pysznym farszem pieczarkowym to bezmięsne danie, które można podać na obiad, kolację czy na imprezie. Świetnie sprawdzą się, kiedy mamy większa liczbę osób do wykarmienia. Naleśniki i farsz można przygotować dzień wcześniej, a tuż przed podaniem tylko zapiec je w piekarniku. Przygotowane wg przepisu naleśniki nie pękają, a farsz z pieczarek i ricotty jest delikatny i aksamitny. Prawdziwe niebo w gębie!
Farsz:
Dodatkowo:
ser żółty, ketchup, szczypior
Naleśniki:
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewamy już oleju, zazwyczaj smażę je na patelni o średnicy 28 cm. Smażymy je z jednej strony około półtora minuty, następnie obracamy przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią i smażymy na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką.
Farsz:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni z niewielką ilością oleju, aż odparuje z nich cały płyn. Odstawiamy je do wystudzenia. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Pieczarki, ricottę, pomidory i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy.
Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu i rozsmarowujemy w środkowej części. Zakładamy do środka dwa przeciwstawne brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon zaczynając od niezłożonego brzegu, formując paczuszki.
Naleśniki układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je ketchupem i posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika można je posypać szczypiorem lub natką pietruszki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…