Smørrebrød czyli kanapki z ciemnego pieczywa i mnóstwa składników na wierzchu, które spożywamy nożem i widelcem to tradycyjna duńska potrawa popularna od XIX w. W Kopenhadze wiele restauracji serwuje te lokalne specjały w przeróżnych wersjach. Chleb smaruje się grubą warstwą masła lub innego tłuszczu i podaje z czym tylko mamy ochotę. Mogą to być jajka, mięsa, ryby czy sałatki, a do tego warzywa, kiełki i zioła. Całość prezentuje się przepięknie i tworzy małe dzieło sztuki.
Takie kanapki są przepyszne i bardzo sycące, jedna lub dwie w zupełności wystarczą, aby zaspokoić głód. Można je podać na przekąskę w czasie imprezy, kolację czy nawet obiad.
Poniżej cztery wersje Smørrebrød, które przygotowałam ostatnio. Z pewnością jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole w wielu innych wydaniach.
Smørrebrød z jajkiem:
- kromka ciemnego chleba żytniego
- masło
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 liście sałaty
- 2 rzodkiewki
- pół pomidora
- szczypior
- kiełki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, plastry jajka i pomidora. Na jajka nakładamy odrobinę majonezu, rzodkiewki, kiełki i gałązki szczypioru. Całość posypujemy solą i pieprzem.
Smørrebrød z ziemniakami:
- kromka ciemnego chleba żytniego
- masło
- 2 małe ziemniaki (mogą być młode)
- 2 rzodkiewki
- 2 liście sałaty
- kilka plastrów czerwonej cebuli
- kiełki
- majonez
- sól, pieprz
Przygotowanie
Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, plastry ugotowanych ziemniaków (młode mogą być w skórkach). Na ziemniaki nakładamy majonez, układamy rzodkiewki, posypujemy drobno pokrojoną cebulą i kiełkami. Całość posypujemy solą i pieprzem.
Smørrebrød ze śledziem:
- kromka ciemnego chleba żytniego
- masło
- 3 niewielkie matiasy z zalewy octowej
- plastry czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 3 gałązki kopru
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Chleb smarujemy masłem, układamy na nim śledzie w całości. Dwie gałązki kopru drobno siekamy i mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Takim sosem polewamy śledzie. Układamy na nich plastry cebuli, posypujemy solą i pieprzem i dekorujemy gałązka kopru.
Smørrebrød ze pasztetem:
- kromka ciemnego chleba żytniego
- masło
- kilka plastrów pieczonego pasztetu (np. wieprzowego)
- pół pomidora
- 2 liście sałaty
- 3 brązowe pieczarki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni i odrobiną oleju. Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, a na niej plastry pasztetu i pomidora. Na wierzchu układamy pieczarki, a całość posypujemy solą i pieprzem.
Zostaw odpowiedź