Szybka sałatka na grilla składająca się ze świeżych warzyw, to zdrowy dodatek do grillowanej karkówki, kiełbas, kurczaka czy ryb. Jest pyszna, lekka, kolorowa i chrupiąca, a przygotowuje się ją w 10 minut. Świetnie sprawdzi się również w okresie wiosny i lata, kiedy mamy pod dostatkiem nowalijek, jak dodatek do obiadu w towarzystwie np. kotleta schabowego.
Składniki na szybką sałatkę na grilla:
- opakowanie (100 g) ulubionego mixu sałat
- pomidor malinowy
- 2 ogórki gruntowe
- 6 rzodkiewek
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- bazylia, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy w kostkę, ogórki w półplasterki, rzodkiewki kroimy w ćwiartki, następnie na plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Sok z cytryny mieszamy z olejem, ziołami (świeże lub suszone) i przyprawami. Sosem polewamy warzywa. Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na sałatki na grilla:
Zostaw odpowiedź