Wątróbka z pieczarkami – pyszne i tanie danie na obiad

Wątróbka z pieczarkami – pyszne i tanie danie na obiad
Wątróbka z pieczarkami – pyszne i tanie danie na obiad

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym to bardzo smaczne danie, które można podać na sycący obiad. Robi się ją bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy. Taka wątróbka najbardziej smakuje mi podana z gotowanymi ziemniakami, ale z kaszą, makaron lub kromką chleba też będzie pyszna.

Danie z pewnością przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie wątróbkę drobiową. Jej specyficzny smak ma zarówno wielu przeciwników, jak i zwolenników. Warto ją włączyć od czasu do czasu do jadłospisu, gdyż jest cennym źródłem białka, żelaza i witamin z grupy B.

Jak przygotować wątróbkę z pieczarkami?

Najpierw na patelni podsmażamy wątróbkę, następnie pieczarki i cebulę. Potem wszystko mieszamy ze sobą i dusimy jeszcze chwilę ze śmietaną. Przygotowanie potrawy nie zajmie więcej niż czterdzieści minut.

 

Składniki na wątróbkę z pieczarkami:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 250 g pieczarek
  • duża cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Wątróbki płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek, żółci i tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Pieczarki oczyszczamy, przekrawam na pół i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy najpierw cebulę, a po 3-4 minutach dorzucamy pieczarki. Smażymy, aż z pieczarek odparuje cały płyn. Następnie dokładamy wątróbkę, wlewamy śmietanę, sos sojowy i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut na małym ogniu, aż śmietaną się nieco zredukuje i zgęstnieje. Opcjonalnie na koniec wątróbkę można posypać natką pietruszki.

Wątróbka ze pieczarkami – pyszne i tanie danie na obiad
Wątróbka ze pieczarkami – pyszne i tanie danie na obiad

Zobacz inne przepisy na wątróbkę:

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem – tradycyjny przepis

Gulasz z wątróbką i warzywami

Wątróbka a la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej

Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym

Wątróbka z pomidorami – danie na obiad