Zapiekanki Caprese – pyszne grzanki w kilka minut
Zapiekanki Caprese to bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego zaskakująco pyszne grzanki z piekarnika składające się z bagietki, sosu bazyliowego, pomidora i mozzarelli. Świetnie sprawdzą się na kolację na ciepło lub przekąska na imprezie. Inspirowane są oczywiście słynną włoską sałatką, której również jestem dużą fanką.
Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika i takie najlepiej je podawać. Odgrzane w mikrofalówce czy na ciepło stracą dużo smaku. Można oczywiście przygotować je wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku.
Do ich przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości sera i pomidorów. Najlepsze pomidory są oczywiście pod koniec lata, poza sezonem sprawdzą się malinowe. Zamiast bagietek można natomiast wykorzystać inne pieczywo, które zalega wam w kuchni np kajzerki, chleb tostowy czy bułkę wrocławską.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Liście bazylii drobno siekamy. Oliwę, czosnek, bazylię, sól i zioła prowansalskie przekładamy do miseczki i mieszamy. Sos można również utrzeć w moździerzu.
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Bagietki przekrawamy na pół. Każdą bagietkę smarujemy sosem bazyliowym i układamy na niej naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli, tak aby się zazębiały.
Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Zapiekamy przez około 12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pieprzem i ewentualnie dekorujemy liśćmi bazylii.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…