Wegetariańskie

Zapiekanki Caprese – pyszne grzanki w kilka minut

Zapiekanki Caprese to bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego zaskakująco pyszne grzanki z piekarnika składające się z bagietki, sosu bazyliowego, pomidora i mozzarelli. Świetnie sprawdzą się na kolację na ciepło lub przekąska na imprezie. Inspirowane są oczywiście słynną włoską sałatką, której również jestem dużą fanką.

Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika i takie najlepiej je podawać. Odgrzane w mikrofalówce czy na ciepło stracą dużo smaku. Można oczywiście przygotować je wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku.

Do ich przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości sera i pomidorów. Najlepsze pomidory są oczywiście pod koniec lata, poza sezonem sprawdzą się malinowe. Zamiast bagietek można natomiast wykorzystać inne pieczywo, które zalega wam w kuchni np kajzerki, chleb tostowy czy bułkę wrocławską.

Składniki na zapiekanki Caprese (4 porcje):

  • 2 pszenne półbagietki
  • 3 kulki mozzarelli (po 125 g każda)
  • 3 pomidory
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • sól, grubo zmielony pieprz, pół łyżeczki ziół prowansalskich

 

Przygotowanie

Czosnek przeciskamy przez praskę. Liście bazylii drobno siekamy. Oliwę, czosnek, bazylię, sól i zioła prowansalskie przekładamy do miseczki i mieszamy. Sos można również utrzeć w moździerzu.

Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Bagietki przekrawamy na pół. Każdą bagietkę smarujemy sosem bazyliowym i układamy na niej naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli, tak aby się zazębiały.

Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Zapiekamy przez około 12 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pieprzem i ewentualnie dekorujemy liśćmi bazylii.

Zapiekanki Caprese – pyszne grzanki w kilka minut

Zobacz inne przepisy na pieczywo na ciepło:

Bułki zapiekane w piekarniku – przepyszny i tani przepis

Tosty z patelni – pyszne i tanie kanapki na ciepło z cebulką

Kanapki na ciepło – gorące tosty z piekarnika

Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki

Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago