Masło orzechowe to prawdziwe i nieprzebrane bogactwo nienasyconych tłuszczów, cennego białka, białka oraz wielu składników mineralnych (z wapniem, żelazem, magnezem i licznymi witaminami na czele).
Ale… jeśli udało Ci się trafić na ten artykuł, to z pewnością już o tym wiesz. Dlatego pozwól, że w dalszej treści nie będziemy “rozpływać się” nad jego walorami smakowymi oraz wartościami, które może dostarczyć wprost do Twojego organizmu. Zamiast tego – skupimy się na tym, jakie danie możesz przyrządzić na bazie tak świetnego produktu.
Nie wiesz, do czego masło orzechowe sprawdza się najlepiej? Poznaj kilka gotowych przepisów, dzięki którym Twoje dania nabiorą zupełnie nowego wyrazu – zarówno pod względem smaku, aromatu, jak i wyglądu. No to co? Pora zacząć!
Z czym warto jeść masło z orzechów arachidowych? Gotowe pomysły na dania na słodko i na słono.
Poznaj garść sprawdzonych porad, które pozwolą Ci skomponować smaczne posiłki, które zachwycą nie tylko Twoje podniebienie.
Posmaruj nim, co tylko zechcesz
Chleb zwykły lub tostowy, chrupiąca bułeczka, naleśnik (bądź pancake), a nawet gofry. Wiesz, co one wszystkie mają ze sobą wspólnego? Każde z nich idealnie komponuje się ze słuszną porcją orzechowego masła, które rozsmarujesz po powierzchni.
Takie połączenie będzie idealne na rozpoczęcie każdego dnia (czytaj: śniadanie), a także sprawdzi się doskonale w formie luźnej przekąski czy popołudniowego deseru.
Coś wytrawnego? Bardzo prosimy!
Orzechowe masło z powodzeniem wykorzystasz do przygotowania sosu lub marynaty – zarówno do mięs, ryb, jak i dań kuchni wegańskiej.
Podpowiadamy: lekko grillowana pierś z kurczaka, którą wcześniej posmarujesz takim masłem, to prawdziwe “niebo w gębie” ?!
A może zupa? Mówisz – masz.
Masło z orzechów może stać się nieocenionym dodatkiem, chociażby do kremowych zup na bazie dyni, pietruszki, batatów bądź marchewki.
A jeżeli preferujesz azjatycką kuchnię – z powodzeniem możesz go połączyć z mlekiem kokosowym oraz innymi składnikami, które są charakterystyczne dla orientu (noodle, pędy bambusa i wiele innych).
Orzechowy deser? Czemu nie?
Taki dodatek może towarzyszyć praktycznie każdemu daniu, co najlepiej dowodzą poniższe przykłady.
Masło orzechowe może Ci posłużyć do przygotowania domowych lodów, puddingu, gęstego jogurtu, zimnego shake’a, a nawet jedynego w swoim rodzaju – odżywczego smoothie.
Pałaszuj prosto ze słoika
Kto powiedział, że takie masło zawsze trzeba konsumować “z czymś”? Z pewnością nie my!
Jeśli tylko zechcesz – możesz sięgnąć po łyżeczkę, odkręcić wieczko i… cieszyć się wyśmienitym smakiem kremu w wersji solo. Uprzedzamy: takie działanie jest bardzo wciągające i może skutkować szybkim opróżnianiem słoika ?.
P.S Pamiętaj, że przytoczone powyżej przykłady, to jedynie wierzchołek góry lodowej, która skrywa w sobie praktycznie nieograniczone możliwości. Jedyną barierą jest wyłącznie Twoja kulinarna wyobraźnia!
Szukasz masła orzechowego, które wykorzystasz w tych lub wielu innych przepisach? Mamy to!
Jeżeli treścią tego artykułu narobiliśmy Ci prawdziwego “smaka” na słoik wyśmienitego masła z orzechów – oto mała podpowiedź. Jeśli zależy Ci na produkcie wysokiej klasy – koniecznie udaj się na stronę producenta rzemieślniczych kremów i maseł orzechowych Good Noot. Czeka tam na Ciebie imponujący wybór kremów, w których znajdziesz mnóstwo wariantów stworzonych na bazie różnych orzechów: laskowych, pistacji, a nawet ziemnych!
Inni Orzechomaniacy już tam są. Pora więc na Ciebie!
https://goodnoot.com/pl/kremy-orzechowe/36-maslo-orzechowe-100-peanoot-butter.html
Zostaw odpowiedź