Ciasto Inspektor to pyszny wypiek, który jest stosunkowo prosty do zrobienia i zawsze wszystkim smakuje. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, prostego kremu czekoladowego i owocowej galaretki poprzekładanych herbatnikami. Całość świetnie ze sobą współgra, ciasto jest słodkie, ale nie za słodkie, niezapychające, podzielne i rozpływa się w ustach.
Taki domowy wypiek sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i podczas rodzinnej uroczystości, czy wizyty gości.
Składniki na ciasto Inspektor:
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka rozmiar L
- 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Wkładka owocowa:
- 200 ml wody
- opakowanie galaretki truskawkowej
- 280 g dżemu truskawkowego lub innego o czerwonych kolorze
Krem:
- 500 g mascarpone
- 4 łyżki masła czekoladowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka (jeśli chcecie uzyskać efekt popękania na cieście, jeśli nie to dajcie więcej, 6-7 łyżek)
Dodatkowo:
- około 400 g herbatników
- pół szklanki likieru słony karmel do nasączenia ciasta (opcjonalnie)
Przygotowanie
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale nie zacznie jeszcze zastygać, mieszamy ją z dżemem. Następnie odkładamy do lodówki na około 15-20 minut, aż zacznie tężeć.
Przygotowujemy krem, czyli mascarpone mieszamy z kremem czekoladowym, ręcznie za pomocą rózgi kuchennej lub miksujemy przez chwilę robotem kuchennym.
Połowę kremu nakładamy na nasączony ponczem biszkopt. Na kremie układamy herbatniki, na nie wylewamy tężejącą galaretkę. Na niej znowu układamy herbatniki, drugą połowę kremu i ostatnią warstwę herbatników.
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Polewę rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz przepisy na dość proste i efektowne ciasta:
Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto
Ciasto Dyrektora – pyszny smakołyk na szczególne okazje
Tort Rafaello – delikatny, puszysty, przepyszny
Ciasto Jej Wysokość – puszysty biszkopt z kremem i brzoskwiniami
Domowe rafaello na krakersach
Zostaw odpowiedź