Ciasto Inspektor – sprawdzi się nawet podczas wizyty teściowej
Ciasto Inspektor to pyszny wypiek, który jest stosunkowo prosty do zrobienia i zawsze wszystkim smakuje. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, prostego kremu czekoladowego i owocowej galaretki poprzekładanych herbatnikami. Całość świetnie ze sobą współgra, ciasto jest słodkie, ale nie za słodkie, niezapychające, podzielne i rozpływa się w ustach.
Taki domowy wypiek sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i podczas rodzinnej uroczystości, czy wizyty gości.
Biszkopt kakaowy:
Wkładka owocowa:
Krem:
Polewa czekoladowa:
Dodatkowo:
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale nie zacznie jeszcze zastygać, mieszamy ją z dżemem. Następnie odkładamy do lodówki na około 15-20 minut, aż zacznie tężeć.
Przygotowujemy krem, czyli mascarpone mieszamy z kremem czekoladowym, ręcznie za pomocą rózgi kuchennej lub miksujemy przez chwilę robotem kuchennym.
Połowę kremu nakładamy na nasączony ponczem biszkopt. Na kremie układamy herbatniki, na nie wylewamy tężejącą galaretkę. Na niej znowu układamy herbatniki, drugą połowę kremu i ostatnią warstwę herbatników.
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Polewę rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…