Ciasto Królewski Faworyt - kakaowy biszkopt z kremem kukułkowym
Ciasto Królewski Faworyt to bardzo smaczny, efektownie wyglądający domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, przełożonego kremem z dodatkiem cukierków kukułki, z bitą śmietaną i prażonymi wiórkami kokosowymi na wierzchu. Całość świetnie się ze sobą komponuje, tworząc słodki (ale nieprzesłodzony) przysmak, który z pewnością posmakuje waszym bliskim czy gościom.
Biszkopt kakaowy:
Krem kukułkowy:
Bita śmietana:
Dodatkowo:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem. Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach robota kuchennego przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pamiętaj, że im lepiej ubite jajka, tym bardziej puszysty będzie biszkopt. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 25×30 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Śmietanę wlej do małego garnka, dodaj do niej cukierki kukułki i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukierki się całkowicie rozpuszczą. Taką masę pozostaw do wystudzenia. Pół opakowania galaretki cytrynowej rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw, aż wystygnie. Mascarpone przełóż do miski, dodaj do niego całkowicie ostudzoną masę kukułkową i miksuj robotem kuchennym przez chwilę. Następnie dodaj zimną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksuj, aż powstanie jednolita masa.
Pół opakowania galaretki cytrynowej rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw, aż wystygnie. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubijaj na najwyższych obrotach miksera, aż zrobi się sztywna, a łopatki miksera będą zostawiać na niej wyraźne ślady. Cały czasu miksując, zacznij wlewać cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksuj, aż oba składniki się połączą.
Blaty biszkoptu nasącz kawą lub likierem. Krem kukułkowy wyłóż na spodni blat od razu po jego przygotowaniu. Nakryj drugim blatem biszkoptu i rozsmaruj bitą śmietanę, również od razu jak tylko ją przygotujesz.
Na patelni rozpuść masło, wsyp wiórki kokosowe i praż na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając, aż zaczną nabierać złotego koloru. Odstaw je do wystudzenia. Następnie wiórkami posyp wierzch ciasta.
Ciasto odstaw do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny, a najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.
Biszkopt z galaretką i mascarpone
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Szkoda ze proporcje które sa podawane nie zawsze sa zgodne. Zrobilaam biszkopt z proporcji ale niestety jest za niski by go przekroic🥲🥲
Po co miałabym podawać złe proporcje? Coś Pani nie wyszło, może jajka były za mało ubite albo inny rozmiar blaszki.
Całe jajka ,? Czy tak jak powinno robić się biszkopt czyli z białek.bo też zrobiłem według przepisu i też niski tzn 3cm.niewiem jaki powinien urosnąć duży.
DO biszkoptu dodaje się całe jajka, a nie tylko białka.