Ketchup z cukinii. Poznaj przepis na pyszną pastę warzywną

Ketchup z cukinii. Poznaj przepis na pyszną pastę warzywną
Ketchup z cukinii. Poznaj przepis na pyszną pastę warzywną

Jeśli nie wiesz co zrobić z przerośniętą cukinią, to ketchup z cukinii, cebuli i passaty pomidorowej będzie świetnym pomysłem. To pyszna i zdrowa pasta warzywna, nieco słodka, trochę ostra, która ma wiele zastosowań, nie tylko jako zamiennik sklepowego ketchupu.

Do czego wykorzystać ketchup z cukinii?

Świetnie sprawdzi się do posmarowania kanapek, tostów, pizzy czy zapiekanek. Można podać go jak zwykły ketchup do kiełbasy na gorąco, parówek czy mięs z grilla. Ja niektóre partie robię w nieco rzadszej wersji i dodaję potem do zupy czy gulaszu. Świetnie sprawdzi się również jako sos do makaronu.

Składniki na ketchup z cukinii (6 słoików po 0,3 l)

  • 1,2 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek)
  • 4 większe cebule (600 g)
  • średniej wielkości jabłko
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • pół szklanki octu jabłkowego (125 ml)
  • 1,5 łyżki soli
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki (jeśli lubicie nieco pikantny smak)

Jak przygotować ketchup z cukinii? Opis krok po kroku

Cukinię (dałam jedną dużą sztukę) umyj dokładnie, odetnij jej końcówki i obierz. Podziel ją na kilka kawałków. Następnie każdy kawałek przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżką pestki. Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach albo rozdrobnij w szatkownicy. Cebule obierz, umyj i również zetrzyj. Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki i wytnij część z nasionami. Zetrzyj na tarce.

Ketchup z cukinii – przygotowanie
Ketchup z cukinii – przygotowanie

Wszystkie składniki, czyli cukinię, cebulę i jabłko przełóż do dużego garnka, posyp cukrem i solą. Składniki wymieszaj dokładnie ze sobą i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i ocet. Gotuj jeszcze przez około 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania można wydłużyć, jeśli widzisz, że ketchup jest jeszcze zbyt rzadki, im dłużej będziesz gotować, tym będzie gęstszy. Gotuj go do czasu, aż uzyska pożądaną konsystencję. Może być konsystencji śmietany lub ketchupu ze sklepu – jak wolisz. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i wymieszaj. Gotowy ketchup zdejmij z palnika i zmiksuj blenderem na gładką, jednolitą masę.

Gorący ketchup przekładaj łyżką do wyparzonych wcześniej słoików, do około 3/4 wysokości. Dokładnie przetrzyj ranty słoików ręcznikiem papierowym i mocno pozakręcaj. Słoiki pasteryzuj. Można zrobić to w garnku z wodą. Wtedy pasteryzacja będzie trwała około 8 minut. Ja jednak wolę robić to w piekarniku. Jest szybciej, prościej i równie niezawodnie.

Ketchup z cukinii – przygotowanie
Ketchup z cukinii – przygotowanie

 

Pasteryzacja słoików w piekarniku

Słoiki z jeszcze gorącym ketchupem umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Pasteryzuj je przez 15 minut w trybie góra-dół.

Ketchup z cukinii – przygotowanie
Ketchup z cukinii – przygotowanie

Jeśli w piekarniku pasteryzujesz zimny już ketchup, to słoiki umieść w zimnym piekarniku. Nagrzej piekarnik do 110 C i dopiero wtedy zacznij odliczać 15 minut czasu pasteryzacji.

Gorące słoiki odstaw na około 12 godzin do góry dnem. Następnie możesz wynieść je do piwnicy czy trzymać w jakiejś ciemnej szafce.

 

Zobacz inne przepisy na przetwory z cukinii:

Cukinia kanapkowa z curry – przepis na cukinię do słoików

Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę

Cukinia w zalewie gyros – sałatka do słoików

Sałatka z cukinii do słoików na zimę