Grzyby w pomidorach - sałatka grzybowa do słoików
Grzyby w pomidorach to przepyszna sałatka z grzybów leśnych, cebuli i pieczonej papryki w sosie pomidorowym. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, makaronu, kaszy czy klusek.
Można ją podawać na zimno, ale również sprawdzi się na ciepło. Można np. podsmażyć pierś z kurczaka, dodać do niego grzyby w pomidorach, chwilę podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem. Pyszny obiad gotowy!
Grzyby leśne dokładnie wyczyść wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym i oskrobując trzonki nożem. Grzyby mogą być różnej wielkości, nie tylko te najmniejsze i twarde. Pokrój je na niezbyt małe kawałki. Grzyby opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 minut od momentu, kiedy zaczną wrzeć. Grzyby odcedź.
Paprykę przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Skrop lekko oliwą lub olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piecz przez około 25 minut, aż skórka zacznie się robić czarna. Papryki odstaw do wystudzenia. Kiedy będą chłodne zdejmij im skórkę i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli.
Cebulę, papryki i odcedzone grzyby przełóż do garnka. Dodaj przecier pomidorowy, olej, cukier, ocet, sól, pieprz i ostrą paprykę. Całość duś przez około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gorącą sałatkę grzybową przełóż do do wyparzonych słoików, do około 2/3 wysokości. Ranty słoików wytrzyj do sucha i zakręć pokrywki.
Słoiki z gorącą sałatką grzybową przełóż na blaszkę, tak by się nie stykały i włóż do piekarnika nagrzanego do 120 C. Pasteryzuj je przez 25 minut w trybie góra-dół. Po tym czasie piekarnik wyłącz, słoiki wyjmij i odwróć do góry dnem na około 12 godzin.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…