Jajka w potrawce warzywnej to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis na obiad, który przygotujecie w pół godziny. Świetnie sprawdzi się, kiedy nie macie ochoty na długie siedzenie w kuchni, a w lodówce pustki. Wystarczy tylko kilka tanich składników, aby wyczarować pyszne i sycące danie. Taka wegetariańska potrawa doskonale sprawdzi się również na piątkowy obiad, jeśli nie jecie w tym dniu mięsa.
Z czym podać jajka w potrawce?
Według mnie najlepiej będą pasowały ugotowane i potłuczone ziemniaki posypane koperkiem. Możecie również podać ją z ryżem lub kaszą jaglaną. Cokolwiek nie wybierzecie, będziecie mieć pełnowartościowy i sycący na długo posiłek.
Składniki na jajka w potrawce (2 porcje):
- 5 jajek
- szklanka włoszczyzny pokrojonej w paski (daję gotową mrożonkę)
- szklanka groszku (mrożony)
- 100 ml śmietany 30%
- łyżka masła
- łyżeczka mąki pszennej
- mały pęczek kopru
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek suszony
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować jajka w potrawce? Opis przygotowania krok po kroku
Jajka włóż do małego garnka, zalej zimną wodą i ugotuj na twardo, czyli przez około 5 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Odstaw je do wystudzenia.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mrożoną włoszczyznę i groszek. Możesz również wykorzystać surowe lub ugotowane warzywa (np. marchew, pietruszkę, selera i pora) z rosołu. Smaż je przez chwilę, następnie podlej około pół szklanki wody, nakryj pokrywką i duś do miękkości, czyli przez około 10 minut.
W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i wymieszaj je ze sobą. Następnie wlej śmietanę i podgrzewaj przez chwilę, aż składniki się połączą i nie będzie grudek z mąki. Taką mieszankę wlej na patelnię, kiedy warzywa będą miękkie.
Całość duś jeszcze kilka minut bez przykrycia. Dodaj posiekany koper i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec do potrawki warzywnej dodaj również obrane i przekrojone na pół jajka.
Zobacz inne pomysły na obiad z jajkami w roli głównej:
Kotlety jajeczne z rukolą – szybkie danie na bezmięsny obiad
Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad
Smażone ziemniaki z brukselką i jajkami
Jajka w sosie chrzanowo-koperkowym
Zapiekanka z ziemniaków i jajek
danie bardzo smaczne i proste w wykonaniu, podałam z drobnymi ziemniaczkami , połaczyłam 2 śmietanki- 18% i 30% , można dodawać dowolną mieszankę warzyw- u mnie wyszło pysznie! Polecam!