Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi to pyszny dodatek do obiadu, który świetnie sprawdzi się jesienią, kiedy w lasach można znaleźć aromatyczne i wyjątkowe w smaku podgrzybki, prawdziwki czy maślaki. Robi się go stosunkowo szybko, a smak nie ma sobie równych. Zwykły sos pieczarkowy schodzi do lamusa. Do przygotowania takiego sosu można użyć zarówno świeżych grzybów, jak i mrożonych.
Z czym podać sos pieczarkowy z grzybami leśnymi?
Taki sos sprawdzi się zarówno do makaronu, kopytek, klusek śląskich czy kaszy, a nawet gotowanych ziemniaków. Można do niego podać również bitki wieprzowe czy z indyka, klopsiki albo kotlety mielone. A jeśli nie macie ochoty na kombinowanie, można go zjeść z pajdą chrupiącego chlebka.
Składniki na sos pieczarkowy z grzybami leśnymi:
- 300 g pieczarek
- 200 g grzybów leśnych np. podgrzybki, prawdziwki czy maślaki
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy)
- 2 łyżki śmietany 18% lub 30%
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- łyżka świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Jak przygotować sos pieczarkowy z grzybami leśnymi? Opis przygotowania krok po kroku
Grzyby oczyść i pokrój w niezbyt cienkie plastry. Przepłucz je pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia. Grzyby gotuj przez 2-3 minuty i odcedź. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż ją przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj pieczarki i czosnek. Składniki smaż kolejne kilka minut. Kiedy z pieczarek odparuje woda, na patelnię wrzuć grzyby i wlej bulion.
Całość duś na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj śmietanę, sos sojowy, tymianek, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Sos wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż zrobi się zawiesisty.
Zostaw odpowiedź