Gołąbki z ziemniakami i boczkiem to swojskie, tanie i sycące danie, które można podać na pyszny obiad dla całej rodziny. Z podanych składników wychodzi tyle gołąbków, że spokojnie może wystarczyć nawet na 2-3 dni, zwłaszcza, że są bardzo treściwie i zapewniają uczucie sytości na długo. Można je podać jako samodzielne danie, okraszone podsmażoną cebulką lub z sosem grzybowym czy pieczarkowym, a także jako dodatek do jakiejś pieczeni czy duszonego mięsa. Jakkolwiek podane, zawsze są zajadane przez wszystkich ze smakiem.
Składniki na gołąbki z ziemniakami i boczkiem (około 20 niewielkich sztuk):
- 1 niewielka biała kapusta (około 2 kg)
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- szklanka bulionu
Przygotowanie
Do dużego garnka np. 5 litrowego nalej wody do około połowy wysokości. Wodę zagotuj. Ze środka kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzącą wodą, wycięciem do dołu. Gotuj około 15 minut na niewielkim ogniu. Następnie kapustę przewróć na drugą stronę i gotuj jeszcze około 10 minut. Kapustę wyjmij z garnka i stopniowo zdejmuj z niej po jednym liściu. Jeśli po zdjęciu części liści, zauważysz, że te pod spodem są jeszcze twarde, kapustę z powrotem włóż do wrzącej wody i gotuj około 10 minut.
Boczek pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni, aż się zarumieni. Odłóż go na bok, a na tą samą patelnię dodaj łyżkę oleju i wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Ją również podsmaż na złoty kolor.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce do przecierania (takiej jak na placki ziemniaczane). Odcedź je na sicie z nadmiaru wody. Odsączoną wodę z ziemniaków odstaw na 10 minut, następnie odlej ją i zachowaj skrobię, która osiadła na dnie.
Ziemniaki i skrobię przełóż do dużej miski, dodaj boczek i cebulę, a także łyżkę mąki, jajko, sól i pieprz. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Z liści kapusty odetnij grube nerwy, nałóż łyżkę farszu ziemniaczanego blisko wyciętego nerwu, zawiń boki do środka, a następnie zwiń rulon, rozpoczynając od strony z farszem.
Gołąbku układaj ciasno obok siebie w dużym naczyniu żaroodpornym, którego dno zostało wyłożone uszkodzonymi lub zbyt małymi liści kapusty. Zalej je szklanką bulionu.
Naczynie żaroodporne nakryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 1,5 godziny pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut.
Zobacz inne przepisy na gołąbki:
Gołąbki z młodej kapusty mojej mamy
Pieczone gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis
Kresowe gołąbki z kaszy jęczmiennej
Gołąbki z piekarnika – przepis na fit gołąbki
Zostaw odpowiedź