Miodownik krajeński – efektowne i pyszne ciasto
Miodownik krajeński to przepyszne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję, gdyż jest podzielne i ładnie prezentuje się na stole. Można je również upiec na święta, z pewnością zniknie jako jedno z pierwszych. Składa się z biszkoptu, kruchego ciasta na miodzie, kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Całość tworzy przepyszne zestawienie.
Przygotowanie ciasta nie jest szczególnie skomplikowane, ale wymaga nieco pracy, gdyż trzeba upiec dwa ciasta, przygotować krem i polewę czekoladową. Całą operację radzę zacząć od przygotowania budyniu, gdyż najdłużej stygnie, następnie można zagnieść ciasto miodowe, upiec biszkopt i upiec drugie ciasto. Dopiero kiedy wszystkie elementy wystygną, można się zabrać za składanie, dlatego ciasto radzę przygotować na dzień przed podaniem.
Biszkopt:
Ciasto miodowe:
Krem:
Polewa czekoladowa:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem. Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach robota kuchennego przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pamiętaj, że im lepiej ubite jajka, tym bardziej puszysty będzie biszkopt. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 25×30 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Jajko i masło powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niego jajko, miód, mąkę wymieszaną z sodą i cukier. Wyrób ręką lub za pomocą robota z hakiem jednolite ciasto. Zawiń je w folię i włóż przynajmniej na pół godziny do lodówki. Ciastem wylep dno blaszki (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 18 minut w trybie góra-dół. Ciasto odstaw do wystudzenia.
W 200 ml mleka rozpuść mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z ekstraktem migdałowym, cukrem i miodem w garnku. Do wrzącego mleka cienką strużką zacznij wlewać zimne mleko z mąkami, cały czas mieszając np. rózgą kuchenną. Mleko mieszaj do momentu, kiedy powstanie gęsty budyń. Nakryj go folią aluminiową i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do dużej miski i ucieraj przez chwilę robotem kuchennym, następnie, cały czas ucierając, dodawaj potem po łyżce zimnego budyniu. Miksuj do połączenia się składników.
Masło, podzieloną na kostki czekoladę, kakao i mleko przełóż do rondelka i podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita polewa.
Na spodni blat biszkoptu wyłóż połowę kremu, przykryj ciastem miodowym, wyłóż drugą część kremu i nakryj drugim biszkoptem. Na biszkopcie rozprowadź łyżką gorącą polewę czekoladową. Posyp płatkami migdałów. Kiedy polewa ostygnie, ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…