Placek po węgiersku do danie, które każdy Polak zna i większość uwielbia. Placki ziemniaczane podane z pysznym sosem mięsnym i polane śmietaną będą stanowić wyjątkowo smaczny i sycący obiad. Co prawda przygotowanie takiego dania zajmie nieco czasu, ale jeśli bardzo się spieszycie, to gulasz można przygotować nawet dzień wcześniej, a potem tylko go podgrzać i usmażyć placki ziemniaczane.
Składniki na placek po węgiersku (3 duże placki):
- 1, 2 kg ziemniaków
- duża cebula
- mała marchew
- czubata łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
Gulasz:
- 800 g mięsa na gulasz (np. łopatka czy karkówka wieprzowa, szponder wołowy, ja dałam pierś z indyka)
- cebula
- mała marchew
- papryka czerwona
- szklanka passaty pomidorowej
- szklanka wody lub bulionu
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do podania: gęsta śmietana, natka pietruszki lub szczypiorek
Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowania gulaszu.
Mięso pokrój w kostkę o boku około 2 cm i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmieni kolor. Podsmażone mięso zalej bulionem lub wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Jeśli większość płynu odparuje, a mięso będzie nadal twarde, zalej je ponownie szklanką bulionu i duś, aż zmięknie.
Do podduszonego mięso wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i obraną, oraz pokrojoną w cienkie półplasterki marchew. Całość gotuj jeszcze 10 minut, następnie wrzuć paprykę pokrojoną w paski, wlej passatę pomidorową, sos sojowy, dodaj przyprawy. Całość gotuj jeszcze około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Placki ziemniaczane
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce do przecierania. Ziemniaki przełóż na sito i odcedź dokładnie z płynu. Wodę z odcedzania ziemniaków odstaw na 10 minut, następnie odlej, ale zachowaj skrobię, która pozostała na dnie.
Ziemniaki przełóż do miski, dodaj cebulę startą na tarce do przecierania oraz obraną i startą na tarce o małych oczkach marchew. Wbij również jajko, dodaj mąkę i sól. Całość wymieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej tyle oleju, aby cała powierzchnia była pokryta jego cienką warstwą. 1/3 masy ziemniaczanej wyłóż na patelnię, łyżką rozprowadź ją po dnie, tworząc cienki placek o średnicy około 20 cm. Placek smaż na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Kiedy zobaczysz, że brzegi zaczynają się brązowić, przełóż go na drugą stronę. Możesz do zrobić nakrywając patelnię talerzem, następnie odwracając ją do góry nogami i zsuwając placek z talerza z powrotem na patelnię. Z drugiej strony smaż placek jeszcze 4-5 minut.
Podanie placka po węgiersku
Usmażony placek ziemniaczany przełóż na talerz, na jego powierzchnię wylej 3-4 łyżki gulaszu. Placek złóż na pół, polej go śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Zostaw odpowiedź