Ciasto Tajemnica Szefowej – elegancki wypiek na każdą okazję
Ciasto Tajemnica Szefowej jest wysokie, podzielne, łatwo się kroi, pysznie smakuje i pięknie wygląda. Składa się z ciasta czekoladowego, kremu jak do karpatki i bitej śmietany oproszonej czekoladą na wierzchu. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują, tworząc pyszną kompozycję.
Ciasto w lodówce wytrzyma przynajmniej 4-5 dni. Można je również zamrozić, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej bita śmietana nadal pozostanie sztywna po odmrożeniu.
Ciasto czekoladowe:
Krem karpatkowy:
Bita śmietana:
Dodatkowo:
Masło, mleko, kakao i czekoladę przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią i otrzymasz jednolitą masę. Odstaw ją do wystudzenia.
Jajka (które powinny być w temperaturze pokojowej) ubijaj przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania do jajek wsyp cukier.
Następnie zmniejsz obroty miksera i, cały czas ubijając, wlewaj powoli zimną masę czekoladową. Na koniec wsyp po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksuj do połączenia się składników.
Ciasto wylej na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.
Do 200 ml mleka wysp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz dodaj żółtka jajka. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę. Resztę mleka zagotuj z cukrem i aromatem zapachowym. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta. Następnie nakryj ją folią aluminiową i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do dużej miski i ucieraj przez chwilę robotem kuchennym, następnie, cały czas ucierając, dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Miksuj do połączenia się składników.
Śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Na czekoladowy blat wyłóż krem karpatkowy i wyrównaj. Na nim ułóż ciasto okrągłe biszkopty. Następnie wyłóż bitą śmietanę. Wierzch posyp startą mleczną czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…